Schneeleopard (Panthera uncia) im Lebensraum Panthera des Zoo Zürich

Snow leopard

Panthera uncia

The snow leopard inhabits the extreme high-altitude mountain regions of Central and South Asia. As the smallest species in the genus Panthera, it exhibits numerous morphological adaptations to its habitat, including a thick coat, broad paws and a long tail.

VU

Red List
Vulnerable
Breeding programme

The density of prey in the snow leopard’s habitat is extremely low. Due to this limited food availability, the animals must roam areas of up to 1,000 square kilometres. This makes them – much like the Amur tiger (Panthera tigris altaica) – among the big cats with the largest known home ranges.

The snow leopard’s thick coat, patterned with black rosettes and spots, provides excellent camouflage in its rocky habitat. Its powerful limbs enable it to leap distances of up to 16 metres. The long, bushy tail plays an important role in maintaining balance on rough terrain. Its broad, heavily furred paws prevent it from sinking into the snow whilst also providing protection against the cold. The snow leopard has the longest and densest fur of any cat species; an important adaptation to the extreme climatic conditions of its habitat.

In addition to these characteristics, snow leopards display a number of anatomical and behavioural features that distinguish them from other big cats. Their muzzle is relatively short, whilst their tail is exceptionally long in relation to their body size. The anatomy of their hyoid bone enables them to produce a kind of ‘purr’ and vocalisations such as calls or growls. However, unlike other members of the genus Panthera, they are not capable of roaring.

Their feeding behaviour also differs from that of other big cats: snow leopards consume their prey whilst crouching; a behaviour more commonly associated with smaller cat species. In contrast, lions (Panthera leo) and tigers (Panthera tigris) usually adopt a reclining posture whilst feeding, holding their prey in place with their front paws.

Taxonomy

Cats (Felidae), genus Panthera (5 species)

Habitat

high mountains and rocky high-altitude steppes up to 6,000 metres above sea level

Behaviour and ecology

mostly crepuscular and nocturnal, territorial

Social structure

solitary; females with juveniles

Habitat at the zoo:

Panthera
Young animals
9.5.2025
Taxonomy

Cats (Felidae), genus Panthera (5 species)

Habitat

high mountains and rocky high-altitude steppes up to 6,000 metres above sea level

Behaviour and ecology

mostly crepuscular and nocturnal, territorial

Social structure

solitary; females with juveniles

Habitat at the zoo:

Panthera

Impressionen

Foto: Zoo Zürich, Peter Bolliger

Foto: Zoo Zürich, Tim Benz

Foto: Zoo Zürich, Fabio Süess

Foto: Zoo Zürich, Monika Bader

  • 6000m. ü. M.

    Schneeleoparden sind in extremen Höhenlagen zuhause.

  • 1000km²

    Weil die Beutedichte tief ist, durchstreifen Schneeleoparden riesige Gebiete.

  • 16m

    können Schneeleoparden in einem einzigen Satz überwinden.

  • Drei Fellknäuel für den Arterhalt

    More zoo residents

    Back to overview